Η Iconic Tabi Μπότα

31/10/2019
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Η Iconic Tabi Μπότα

Η μπότα συνώνυμο του οίκου Maison Margiela, έχει σαν όνομα το Tabi split-toe και πρώτη φορά έκανε την εμφάνιση της το 1988. Μια μπότα εικονική, πρωτοποριακή. Για τότε και για τώρα.

Η Iconic Tabi Μπότα

Η σιλουέτα της εμπνευσμένη από την Ιαπωνία του 15 ου αιώνα. Αναπαριστώντας μια κάλτσα, όπως φοριόταν τότε – πάνω από τα δικά τους παραδοσιακά σανδάλια – και αποτελούσε σύμβολο της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Στην πορεία αυτή η κάλτσα αναβαθμίστηκε και απέκτησε λαστιχένια σόλα – γύρω στο 1900. Τα οποία εξακολουθούν να φοριούνται έως σήμερα, σαν παπούτσια εργασίας. Καθώς, ο σχεδιασμός τους προάγει την εσωτερική ισορροπία – σύμφωνα με την ολιστική ρεφλεξολογία.

Η Iconic Tabi Μπότα

Ένα ταξίδι στην Ιαπωνία του Martin Margiela, ήταν η αφορμή της έμπνευσης και η αιτία που αυτή η κάλτσα και μετέπειτα μπότα καθιερώθηκε στον κόσμο της μόδας. Ήταν το 1988, όταν τα μοντέλα ανέβηκαν στην πασαρέλα φορώντας τις Tabi split-toe.

Η Iconic Tabi Μπότα

Η σιλουέτα τους ομολογουμένως ασυνήθιστη για τη Δύση. Το ιδιαίτερο παρουσιαστικό της, το εξαιρετικά τολμηρό αρχικά δημιούργησε πόλωση και σύγχυση. Αναμενόμενο, και μοιραία το γεγονός, πως μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να θεωρούνται μια πρόταση-τομή. Αρχικά ο πραγματικός λόγος, ήταν πως δεν υπήρχε ο προϋπολογισμός για ένα νέο παπούτσι. Υποχρεωτικά, ο οίκος συνέχισε με αυτή τη σιλουέτα. Ώσπου μετά από αρκετές συλλογές το καταναλωτικό κοινό άρχισε να το ψάχνει και να το ζητά επί τούτου. Όμως, ούτε και τότε ήταν εύκολα τα πράγματα. Χρειάστηκε να ανακατασκευάσουν παλιό στοκ, καθώς και πάλι δεν υπήρχε ο ανάλογος προϋπολογισμός για την κατασκευή τους από την αρχή.

Η αρχικά unisex Ιαπωνική σιλουέτα της Tabi split-toe απευθύνονταν αποκλειστικά στο γυναικείο κοινό. Πολύ καιρό αργότερα, κι αφού αποχώρισε ο Martin Margiela από τον οίκο, ξεκίνησαν να σχεδιάζουν και για άνδρες.

Η iconic πλέον μπότα Tabi μέχρι και σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σχεδιαστικό οίκο Maison Margiela. Κάθε σεζόν τη βλέπουμε σε κάθε πιθανή εναλλακτική εκδοχή της, ιδωμένη μέσα από νέα υλικά και χρώματα. Ανανεώνοντας με τον τρόπο αυτό τη σύμβαση της με το brand. Η οποία μπότα έμελλε να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της φιλοσοφίας του.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Στον ιστότοπο μας χρησιμοποιούμε το Akismet για να μειωθούν τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθε περισσότερα.

Σου άρεσε το άρθρο;

Κάνε εγγραφή
στο newsletter

Top Articles

Sorry. No data so far.

Σχετικά άρθρα